Unenaikaiset hengityshäiriöt

Unenaikaisille hengityshäiriöille ovat tyypillisiä epänormaalit hengitystavat tai tauot hengityksessä sekä riittämätön ventilaatio unen aikana.

Joihinkin tavallisimpiin unenaikaisten hengityshäiriöiden tyyppeihin kuuluvat ylempien hengitysteiden virtausvastusoireyhtymä (UARS) ja obstruktiivisen apnean/hypopnean oireyhtymä* (OSAHS), joka tunnetaan myös nimellä obstruktiivinen uniapnea.

Jos potilailla esiintyy unenaikaisia hengityshäiriöitä, he myös todennäköisesti kärsivät rikkonaisesta unesta, uupumuksesta päivällä ja heikentyneestä elämänlaadusta. Mutta he eivät ole yksin: jopa yhdellä viidestä aikuisesta on unenaikaisia hengityshäiriöitä .1 

Viitteet:

  1. Young T, Peppard PE, Gottlieb DJ. Epidemiology of obstructive sleep apnea: a population health perspective. Am J Respir Crit Care Med 2002;165(9):1217-39.

*Apnea tarkoittaa yli 10 sekuntia kestävää hengityskatkosta. Hypopneaksi määritellään hengitystapahtuma, jossa ilmavirtaus on vähentynyt vähintään 30%:lla vähintään 10 sekunniksi ja siihen liittyy hapen desaturaatio/ veren happikyllästeisyyden lasku tai havahtuminen.