Maskin puhdistaminen ja vaihtaminen

On tärkeää, että potilaat puhdistavat CPAP- tai ventilaatiohoidossa käyttämänsä maskin ja vaihtavat sen osat säännöllisesti, jotta hoito olisi tehokasta ja hoitokokemus miellyttävä. Katso, miksi ja miten se tehdään.

Maskien puhdistaminen

Miksi on tärkeää, että potilaat puhdistavat maskinsa?

Aina, kun potilaat käyttävät maskiaan, heidän ihostaan irtoaa rasvamaisia epäpuhtauksia maskin tiivisteeseen. Kasvoista irronnut rasva voi nopeuttaa potilaan maskin kulumista. Maskeihin voi tulla myös ajan myötä värjäytymiä. Siksi on suositeltavaa, että potilaasi puhdistavat maskinsa säännöllisesti varmistaakseen parhaan mahdollisen hoidon.

Potilaiden on pestävä maskinsa päivittäin maskin käyttöohjeen mukaisesti lämpimässä (30 °C) vedessä, jossa on mietoa saippuaa tai pesuainetta. Suosittelemme myös, että potilaat pesevät kasvonsa ennen nukkumaan menoa pH-arvoltaan neutraalilla saippualla ylimääräisen rasvaisuuden poistamiseksi ja että he välttävät kasvovesien ja -voiteiden käyttöä iholla, joka joutuu kosketuksiin maskin kanssa, koska tällaiset tuotteet voivat vaikuttaa maskin tiiviyteen ja mahdollisesti heikentää maskityynyn laatua ajan mittaan.

 

Miten potilaiden pitäisi puhdistaa maskinsa?

Pyydä potilaitasi katsomaan maskin puhdistusta koskevat tarkat ohjeet maskin käyttöohjeesta. Seuraavat puhdistusohjeet pätevät useimpiin maskeihin:

Joka päivä tai jokaisen käyttökerran jälkeen:

Kerran viikossa:

Huomaa

Että pääremmit voi pestä purkamatta niitä osiin ja että pääremmeistä voi irrota veteen väriä ensimmäisellä pesukerralla. Jos jokin osa on likainen vielä puhdistamisen jälkeen tai jos maskin osissa on vaurioita (halkeamia, värjäytymiä, repeytymiä jne.), osa pitää vaihtaa.

On suositeltavaa, että potilaat käyttävät maskin puhdistamisessa luonnollisia tai luonnonmukaisia puhdistusaineita, koska muista puhdistusaineista voi jäädä maskiin haitallisia höyryjä, jotka joutuvat hengitysteihin, jos maskia ei huuhdella perusteellisesti.

Maskin vaihtaminen

Miksi ja kuinka usein potilaideni pitäisi vaihtaa CPAP-maskinsa maskityyny?

Kuten mikä tahansa vaatekappale tai lisävaruste, myös maskityyny kuluu ajan myötä. Vanha maski todennäköisemmin vuotaa, koska vanhat pääremmit menettävät elastisuutensa, jolloin maskia kiristetään liikaa ja se tuntuu epämiellyttävältä. Hyväkuntoista maskia käyttäen potilaat pystyvät nauttimaan miellyttävästä, tehokkaasta hoidosta joka yö.

Maskityynyn käyttöikä riippuu eri tekijöistä, kuten siitä, kuinka usein potilas käyttää maskia, potilaan ihotyypistä (kuiva, rasvainen jne.) ja kuinka usein maski puhdistetaan. Maskin vaihtoväli riippuu potilaasta ja maskista, ja siksi on suositeltavaa, että potilaat tarkastavat maskinsa sen käyttöohjeessa olevien puhdistamista ja kunnossapitoa koskevien ohjeiden mukaisesti. Käyttöohjeessa olevien ohjeiden avulla sinä ja potilaasi pystytte tarkastamaan, arvioimaan ja vaihtamaan maskin eri osia.

Mistä tiedän, että maski tai jokin sen osa on vaihdettava?

Jos maskin jossakin osassa näkyy vaurioita (halkeamia, repeämiä, värjäytymiä, murtumia, maskityynyn vaurioita jne.), kyseinen osa pitää heittää pois ja vaihtaa.

Yleisesti ottaen potilaan pitäisi vaihtaa maski tai sen osa, jos:

  • Potilas joutuu kiristämään hihnoja hyvin usein
  • Maski tuntuu kankealta eikä ole enää pehmeä ja joustava
  • Potilaasta tuntuu, ettei hoito ole yhtä tehokasta kuin tavallisesti
  • Maskityyny on liukas senkin jälkeen, kun se on puhdistettu
  • Maskityyny ei ole enää kirkas ja läpinäkyvä

Maskityynyssä ja rungossa on kulumisen merkkejä, jäykkyyttä, halkeamia tai repeämiä Maskin vaihtoväli riippuu maskista ja potilaasta ja siksi suosittelemme katsomaan tarkempia tietoja maskin käyttöohjeesta.

cpap-mask-replacement-resmed