Usein kysyttyjä kysymyksiä maskien puhdistamisesta

Onko sinulla kysymyksiä ResMedin maskien ja maskien osien puhdistamisesta ja desinfioinnista? Katso vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin.

Usein kysyttyjä kysymyksiä maskien puhdistamisesta

Joka päivä tai jokaisen käyttökerran jälkeen:

 • Pura maski osiin (katso ohjeita maskin käyttöohjeesta ). Sierainmaskia käyttävät potilaat irrottavat sieraintyynyt rungosta.
 • Pese huolellisesti käsin maskin puretut osat (muut paitsi pääremmit ja sivupehmusteet) hieroen niitä varovasti lämpimässä (noin 30 °C) vedessä, jossa on mietoa saippuaa. Jotta maski olisi mahdollisimman tiivis, maskityynystä tulisi poistaa kaikki kasvoista irronnut rasva käytön jälkeen.
 • Puhdista pehmeällä harjalla maskin ilma-aukko tai puhdistusta vaativat mahdolliset pyörivät osat, kuten pyörivä liitin, sen rengas tai pallonivel.
 • Tarkista jokainen osa ja toista pesu, kunnes osat näyttävät puhtailta.
 • Huuhdo kaikki maskin osat hyvin vesijohtovedellä ja anna niiden kuivua suoralta auringonvalolta suojattuina.
 • Kun kaikki osat ilma-aukko mukaan lukien ovat kuivia, kokoa maski (katso ohjeita maskin käyttöohjeesta).

Kerran viikossa:

 • Pese käsin pääremmit ja sivupehmusteet, jos maskissa on sellaiset.
 • Huuhtele hyvin ja anna kuivua suoralta auringonvalolta suojattuina.

Huomaa, että pääremmit voi pestä purkamatta niitä osiin ja että pääremmeistä voi irrota veteen väriä ensimmäisellä pesukerralla.

Jos jokin osa on likainen vielä puhdistamisen jälkeen tai jos maskin osissa on vaurioita (halkeamia, värjäytymiä, repeytymiä jne.), osa pitää vaihtaa.

On suositeltavaa, että potilaat käyttävät maskin puhdistamisessa luonnollisia tai luonnonmukaisia puhdistusaineita, koska muista puhdistusaineista voi jäädä maskiin haitallisia höyryjä, jotka joutuvat hengitysteihin, jos maskia ei huuhdella perusteellisesti.

ResMed on suositellut ja validoinut ISO 17664 -standardin mukaiset menetelmät sellaisten maskien puhdistamiseksi, desinfioimiseksi ja steriloimiseksi, joita käytetään useammalla potilaalla unilaboratoriossa, klinikalla tai sairaalassa. Seuraavista desinfiointi- ja sterilointiohjeista voit tarkistaa, mitkä osat:

 • On vaihdettava jokaista potilasta varten
 • Kestävät korkeatasoista 93 °C:n lämpödesinfiointia
 • Kestävät korkeatasoista kemiallista desinfiointia
 • Kestävät sterilointia

Huomaa, ettei kaikkia osia tarvitse desinfioida. Pääremmejä ei tarvitse desinfioida eikä niitä saa pestä desinfiointikemikaaleilla.

Joitakin osia ei tarvitse desinfioida, eikä niitä saa pestä desinfiointikemikaaleilla. Tämä koskee seuraavia maskeja:

 • AirFit N10 / AirFit N10 for Her – sivupehmusteet
 • AirFit F10 / AirFit F10 for Her – runko, sivupehmusteet
 • Quattro Air / Quattro Air For Her / Quattro Air NV – runko
 • Quattro FX / Quattro FX for Her – joustava runko, sivupehmusteet
 • Quattro FX NV – joustava runko, sivupehmusteet
 • Mirage FX / Mirage FX for Her – runko

Riittää, kun pääremmit ja edellä mainitut osat pestään huolellisesti ennen niiden antamista toisen potilaan käyttöön.

 • Pese pääremmit käsin lämpimässä (30 °C) vedessä miedolla saippualla.
 • Huuhtele hyvin ja anna kuivua suoralta auringonvalolta suojattuina.

Usein kysyttyjä kysymyksiä maskin mukavuudesta 

Jos potilaan maski on epämukava, yritä säätää sitä istuvammaksi tai kokeile toisen kokoista tai tyyppistä maskia.

 • Istuvuus. Maskin epämukavuus voi johtua siitä, ettei se istu oikein, joten on suositeltavaa, että sovitat maskin uudelleen maskin käyttöohjeessa olevien ohjeiden mukaan Maski tulee sovittaa, kun potilas on nukkumisasennossa: kasvojemme lihakset ovat eri asennossa makuulla ja rentoutuvat vielä enemmän nukkuessamme. Maski on aina hyvä sovittaa potilaan tavanomaisessa nukkumisasennossa riippumatta siitä, nukkuuko hän ilman tyynyjä vai istuvammassa asennossa. Voit myös katsoa maskin sovittamista esittäviä videoita CPAP-maskituotesivuillamme.
 • Koko. Jos potilas saa maskin tiiviiksi vain kiristämällä sitä, kunnes se tuntuu epämiellyttävältä, maski voi olla väärän kokoinen. Huomaa, että eri maskimallien koot eivät aina vastaa toisiaan.
 • Maskin tyyppi. Jos maskin käyttäminen tuntuu potilaasta edelleen epämukavalta, hän voi tarvita toisen tyyppisen maskin. ResMedillä on kokokasvomaskeja, nenämaskeja ja sierainmaskeja. Saatat havaita, että jotkin maskityypit ja -mallit sopivat paremmin kuin toiset. Katso tästä ResMedin koko maskivalikoima.
 • Pääremmi. Potilaan maskin tulee olla mahdollisimman löysästi kasvoilla, mutta silti tiivis. Jos potilaasta tuntuu, että pääremmien jokin hihna on liian löysä tai liian kireä, yritä säätää sitä tai vaihda pääremmit, jos ne ovat vanhat tai kuluneet.
 • MicroFit™-säädin. Jos potilas käyttää ResMedin maskia, jossa on MicroFit™-säädin, varmista, että säädin on oikeassa asennossa. Jos säätimen asentoa muutetaan huomattavasti, maskin istuvuus muuttuu ja siitä voi tulla epämukava tai hoito ei ole yhtä tehokasta.

Jos potilaan maskia on vaikea saada istuvaksi, katso ohjeita maskin käyttöohjeesta.

Jos potilaalla on karvoitusta kasvoissa, jotkin maskit saattavat toimia paremmin kuin toiset. Ota yhteyttä ResMediin selvittääksesi, olisiko toisen tyyppinen maski mukavampi tai tiiviimpi.

Molemmat ovat erilaisia! Kokokasvomaskit peittävät enemmän kasvoista, kun taas nenä- ja sierainmaskit peittävät vähemmän. On kyse henkilökohtaisista mieltymyksistä ja siitä, minkä tyyppinen maski sopii parhaiten potilaan tarpeisiin.

Kokokasvomaskimme ovat hyvä vaihtoehto, jos potilas kärsii nenän tukkoisuudesta tai hänellä on taipumusta hengittää suun kautta nukkuessaan.

Kun keskustelet eri maskityypeistä potilaidesi kanssa, sinun on syytä ottaa huomioon eri tekijöitä, kuten potilaiden kasvojen anatomia, kasvojen karvoitus, käyttävätkö he silmälaseja tai kokevatko ahtaan paikan kammoa, haluavatko he lukea tai katsoa televisiota maskia käyttäessään jne.

Jos potilaan maskista vuotaa ilmaa, se ei luultavasti ole tiivis tai istu kunnolla. Syitä maskin vuotamiseen ja ratkaisuehdotuksia:

 • Maski on huonosti säädetty tai istuu huonosti. Suosittelemme, että säädät maskin uudelleen sen käyttöohjeessa olevien sovitusohjeiden mukaisesti. Maski tulee sovittaa, kun potilas on nukkumisasennossa: kasvojemme lihakset ovat eri asennossa makuulla ja rentoutuvat vielä enemmän nukkuessamme. Voit myös katsoa maskin sovittamista esittäviä videoita CPAP-maskituotesivuillamme.
 • Maski on koottu väärin. Katso maskin käyttöohjeesta maskin kokoamista koskevia tietoja. Voit ladata käyttöohjeen maskin tuotetukisivulta.
 • Maski on väärän kokoinen. Voit määrittää oikean koon maskin sovitusmallin avulla.
 • Maski on väärän tyyppinen. Jos potilaan maski on oikean kokoinen ja säädetty sopivaksi, mutta siitä vuotaa silti ilmaa, hän voi tarvita toisen tyyppisen maskin. Esimerkiksi kokokasvomaski voi estää täysin ilmavuodot suun kautta. Katso tästä ResMedin koko maskivalikoima.
 • Maski on vaihdettava. Potilaan maskista voi vuotaa ilmaa, koska se on vanha tai kulunut. Katso tietoja maskin käyttöohjeesta tai lue maskin vaihtamista koskeva artikkelimme.
 • Maskin puhtaus. Maskiin voi kertyä potilaan ihosta ja ympäristöstä likaa, rasvaa ja hiukkasia, jos maskia ei puhdisteta päivittäin. Potilaan tulee puhdistaa maskinsa joka päivä, jotta se pysyisi mahdollisimman tiiviinä ja tehokkaana. Lue maskin puhdistamista koskeva artikkelimme.

Jos potilaalla on edelleen ongelmia ilmavuotojen kanssa, kannattaa ehkä kokeilla lämminvesikostutinta tai jotakin uusimmista hengitysteiden ylipainehoitolaitteista (PAP). Uudet PAP-laitteemme mittaavat automaattisesti tahatonta ilmavuotoa ja kompensoivat sitä varmistaakseen, että paine pysyy oikeana. Lämminvesikostuttimet voivat vähentää huomattavasti suun kautta hengittämistä ja nenän tukkoisuutta, jotka molemmat liittyvät ilmavuotoihin.

Jos potilaan on kiristettävä maskia liikaa saadakseen sen tiiviiksi, maskityyny voi olla väärän kokoinen tai otsatuki on säädetty väärin Katso edellä olevan kysymyksen kohdalla olevia ehdotuksia istuvuuteen liittyvien ongelmien tunnistamiseksi ja ratkaisemiseksi.

ResMedin maskien maskityynyt on valmistettu silikonista. Selkeästi silikonista johtuvat allergiset reaktiot ovat erittäin harvinaisia. Ihon ärsytystä, haavaumia (painehaavoja) ja rakkuloita aiheuttavat itse asiassa tavallisemmin muut ihoon liittyvät ongelmat kuin silikoni materiaalina.

Jos potilaalla ilmenee ihoärsytystä, syynä voi olla jokin seuraavista:

 • Pääremmit ovat liian löysät tai liian kireät. Yritä säätää pääremmejä tai vaihtaa ne, jos ne ovat vanhat tai kuluneet. Maskin tulee olla mahdollisimman löysästi kasvoilla, mutta silti tiivis.
 • Maski ei istu hyvin, koska se on väärän kokoinen tai mallinen. Katso sovitusohjeita maskin käyttöohjeesta tai pikasovitusohjeesta. Toisen tyyppinen maski voi istua paremmin.
 • Maski on vanha ja kulunut. Tarkista, etteivät maskityyny ja runko ole kuluneita ja kovettuneita ja ettei niissä ole halkeamia tai repeämiä. Vaihda joko maski tai sen kuluneet osat. Voit saada apua lukemalla maskin puhdistamista ja vaihtamista koskevan artikkelimme.
 • Maski on likainen. Silikoni voi imeä itseensä epäpuhtauksia, kuten ihon rasvaa, hikeä, likaa ja voiteita. Pidempi kontakti näiden epäpuhtauksien kanssa yön aikana voi ärsyttää ihoa. Potilaiden on pestävä maskinsa päivittäin maskin käyttöohjeen mukaisesti lämpimässä (30 °C) vedessä, jossa on mietoa saippuaa tai pesuainetta. Suosittelemme myös, että potilaat pesevät kasvonsa ennen nukkumaan menoa pH-arvoltaan neutraalilla saippualla ylimääräisen rasvaisuuden poistamiseksi ja että he välttävät kasvovesien ja -voiteiden käyttöä iholla, joka joutuu kosketuksiin maskin kanssa, koska tällaiset tuotteet voivat vaikuttaa maskin tiiviyteen ja mahdollisesti heikentää maskityynyn laatua ajan mittaan. Voit saada apua lukemalla maskin puhdistamista koskevan artikkelimme.

Jos potilaalla ilmenee edelleen iho-ongelmia, herkille tai ärtyneille ihoalueille kannattaa ehkä laittaa huokoista hypoallergeenista ihoteippiä suojaksi ihon ja maskin välille.

Jos potilas kärsii nenän ärsytyksestä, lämminvesikostuttimesta voi olla apua. Jatkuva ilmavirtaus, erityisesti korkeita hoitopaineita käytettäessä, voi aiheuttaa kuivumista, nenän ärsytystä ja nenäverenvuotoa. Kostuttimet lievittävät nenän ärsytystä ja kuivumista lisäämällä lämpöä ja kosteutta CPAP- tai kaksoispainelaitteen puhaltamaan hengitysilmaan.

Kuivumista voi myös lievittää ja ehkäistä nenään tarkoitetuilla öljyillä.

Jos maskista jää painaumia potilaan kasvoihin tai hänen nenänvartensa kipeytyy, hän joutuu luultavasti kiristämään maskin hihnat liian tiukalle saadakseen maskin tiiviiksi. Katso vastaukset tämän sivun edellisiin kysymyksiin ja etsi ehdotuksia maskin istuvuuden ja tiiviyden parantamiseksi.

Jos ongelmat jatkuvat, kannattaa ehkä ehdottaa SoftWraps-pehmusteita tai Gecko-pehmiketyynyjä. Pehmusteet ovat hellävarainen kankainen pehmike maskin silikonisia pääremmejä varten. Ne auttavat estämään maskin liukumista pois kasvoilta ja vähentämään hihnoista jääviä painaumia kasvoilla. Miellyttävä, pehmeä Gecko-pehmiketyyny laitetaan nenänvarren päälle ja sen tarkoituksena on auttaa vähentämään ihon ärsytystä ja haavaumia sekä ilmavuotoa maskista ja tehdä maskista muutenkin mukavampi.

Jos potilaan silmissä tuntuu ärsytystä, se voi johtua maskin ilmavuodosta. Ilmavuoto maskista on yleinen ongelma, jos maski ei ole tarpeeksi tiivis tai ei istu kunnolla. Ehdotuksia tämän ongelman ratkaisemiseen on tämän sivun aiempien kysymysten vastauksissa. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä maskin sovittamisesta

Jos potilas ottaa maskin pois nukkuessaan, se voi johtua siitä, että potilaan nenä on tukossa. Jos potilaalla on ollut poskiontelo- tai allergiaongelmia, kokokasvomaski ja/tai kostutus voi auttaa.

Jos potilaasta on vaikea nukkua, koska maski tuntuu olevan tiellä, hänelle voisi olla apua muotoillusta CPAP-tyynystä. Muotoillun tyynyn ansiosta maski myös todennäköisesti hankaa tai puristaa kasvoja vähemmän, mikä lisää mukavuutta ja voi myös vähentää maskin vääntymisestä aiheutuvaa ilmavuotoa Muotoiltu tyyny auttaa potilaita nukkumaan mukavammin CPAP-maskin kanssa nukkuvatpa he sitten kyljellään, selällään tai vatsallaan. Tyyny auttaa myös pitämään hengitysteitä avoimina, jolloin hengittäminen on helpompaa.

ResMediltä on saatavissa sovitusmalleja moniin maskeihin. Napsauta seuraavassa maskia ja avaa sovitusmallin pdf-tiedosto.

Huomaa seuraavat asiat, kun käytät malleja:

 • Lue malliin liittyvät ohjeet ennen kuin leikkaat mallin irti ja käytät sitä.
 • Maskinsovitusmalleja tulisi käyttää apuna maskin sovittamisessa. Näiden mallien käyttö ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisen, uniteknikon tai hoitoyksikön antamia ohjeita.
 • Alkuperäisten pdf-tiedostojen mittasuhteiden muuttaminen voi vaikuttaa tulostetun mallin laatuun ja tarkkuuteen. Voit välttää ongelman varmistamalla, että tulostinasetusten kaikki mittasuhteisiin vaikuttavat asetukset ovat pois päältä. Voit käyttää apuna myös tulostusarkissa olevaa viivainta ja varmistaa siten oikean koon.

ResMedin nenämaskien sovitusmallit:

AirFit N30i 

AirFit N20

ResMedin kokokasvomaskien sovitusmallit:

AirFit F30

AirFit F20

Jos potilaan maskista lähtee ääntä, se ei ehkä ole tarpeeksi tiivis. Katso edellä olevia suosituksiamme: varmista, että maski on säädetty istuvaksi, koottu oikein, puhdas ja hyvässä kunnossa. Jos potilaalla ilmenee edelleen ongelmia maskin kanssa, kokeile eri kokoista tai tyyppistä maskia.

Muista säätää maski, kun potilas on nukkuma-asennossa: jos potilas nukkuu ilman tyynyjä, sovita maski sen mukaan; jos potilas nukkuu istuvammassa asennossa, säädä maski sen mukaan. Tämä on tärkeää, sillä kasvojen lihakset ovat eri asennossa, kun olemme makuulla ja rentoutuvat vielä lisää, kun nukumme.

Maskista lähtevä ääni voi olla myös merkki siitä, että maskista vuotaa ilmaa. Tämä on yleinen ongelma, jota voi esiintyä, jos maski ei istu tarpeeksi tiiviisti tai jos se ei sovi kunnolla potilaan kasvonpiirteisiin.