CPAP-laitteen kanssa matkustaminen

Matkustaminen-cpap-laitteen-kanssa_lentokoneessa_vinkkeja

Olipa kyseessä kauan odotettu loma tai työmatka, matkustaminen voi olla väsyttävää – etenkin jos jäät vaille hyvän yöunen varmistavaa CPAP-hoitoa.
On tärkeää, että jatkat hoitoa myös lomalla. ResMedin helposti mukana kulkevien maskien ja hoitolaitteiden sekä muutaman vinkin ansiosta voit seikkailla vapaasti haluamissasi kohteissa ja nauttia samalla CPAP-hoidon hyödyistä.  Hyvää matkaa!

Lomaan valmistautuminen

Tältä sivulta saat hyödyllisiä vinkkejä hoitolaitteen kuljettamisesta ja käytöstä niin retkeilyä, automatkaa kuin ulkomaan matkaakin varten. Matkakohteesta riippumatta sinulla on hyvä olla matkalla mukana seuraavat tiedot:

  • CPAP-maskisi tyyppi ja koko
  • Hoitopaineesi
  • Hoitavan yksikkösi yhteystiedot
  • Matkavakuutuksesi tiedot

CPAP-matkustusohjeet ennen matkalle lähtöä

Varaa mukaasi seuraavat tärkeät tiedot

Lääkärin kirjoittama todistus siitä, että tarvitset hengitysteiden ylipainehoitoa.
Tiedot hoitopaineestasi sekä maskisi tyypistä ja koosta.
Hoitavan yksikkösi yhteystiedot.
Matkavakuutuksesi tiedot, mukaan lukien vakuutuskirjan numero ja vakuutuksenantajan yhteystiedot.
Kopio ResMedin todistuksesta, jossa vahvistetaan ResMedin laitteiden olevan yhdenmukaisia Yhdysvaltain ilmailuhallinnon FAA:n vaatimusten kanssa, jotta voit ottaa laitteen mukaan lennolle.

Virransaannin varmistaminen

Hanki vähintään kaksi viikkoa ennen matkaa lentoyhtiöltä lupa käyttää laitetta lennon aikana. Jos lupa on kirjallinen, ota kopio kirjeestä tai sähköpostista mukaasi.
Jos matkustat yöaikaan muissa kulkuvälineissä (esim. junassa), ota etukäteen yhteys matkanjärjestäjään ja varmista hoitolaitteen virransaanti.
Tarkista, tarvitsetko kohdemaan mukaista sovitinta, jotta voit käyttää hoitolaitetta lentokoneessa tai muussa kulkuvälineessä, ja muista pakata se mukaan. ResMedin konvertterin avulla voit käyttää laitettasi 12 V:n tai 24 V:n tasavirtalähteellä autossa, veneessä tai muussa kulkuneuvossa, jossa on tarkoitukseen sopiva akku. Tarvitsetko sellaisen heti? Siirry verkkokauppaamme.
Jos virtalähdettä ei ole käytettävissä, harkitse akkuvirran käyttämistä.  

Ota mukaan tarvittavat varaosat

Pakkaa mukaan varamaskityyny, sillä sopivan maskityynyn löytäminen ulkomailla matkustettaessa voi olla vaikeaa.
Pakkaa mukaan puhdistusliinoja, joilla on kätevä puhdistaa maski ja laitteisto matkan aikana.

 

Huomioitavaa kostuttimen käytössä

Tavallista kostutinta EI VOI käyttää lentokoneessa. Turbulenssi voi aiheuttaa veden läikkymisen ja laitteen vahingoittumisen. Vedetöntä AirMini HumidX -kostutinta voi käyttää myös lentokoneessa.
Varmista ennen pakkaamista, että kostuttimen säiliössä ei ole vettä.

Matkustamisen usein kysytyt kysymykset

Ennen matkalle lähtöä

Ota yhteyttä hoitoyksikköösi, kun tarvitset ohjeita laitteen teknisten ongelmien ratkaisemiseen. Apua saat myös ResMediltä info@resmed.fi.

Langaton yhteys ei ole käytössä lentokonetilassa, joten tiedonsiirto on tilapäisesti poissa käytöstä. Jos olet ulkomailla tai käytät lentokonetilaa pidemmän aikaan, sinun kannattaa kertoa hoitavaan yksikköön, ettei laitteesi lähetä tietoja matkasi aikana.

Kyllä, yleensä. Vaikka hoitolaitteen arvokilvessä saattaa lukea 50–60 Hz, uusien laitteiden virtalähde on yleensä yhteensopiva lentokoneen 110 V:n tai 400 Hz:n virtalähteen kanssa. Voit kuitenkin tarvita adapterin lentokoneen virtapistokkeeseen. Tarkista asia aina ennen matkaa lentoyhtiöstä.

Eivät. Röntgenlaitteet eivät vahingoita laitetta.1 Turvatarkastuksessa saatetaan kuitenkin pyytää nähdä lääkärin kirjoittama todistus siitä, että tarvitset hengitysteiden ylipainehoitoa, joten todistus on hyvä pitää esillä.

Toimii. Uniapnean hoitoon tarkoitetut CPAP-, APAP- tai kaksoispainelaitteet toimivat myös ulkomailla. Pistorasiat ovat kuitenkin erilaisia eri maissa, joten varmista, että pakkaat mukaan kohdemaahan sopivan adapterin. Adaptereita voi ostaa useimmista elektroniikka- ja matkatavaraliikkeistä sekä lentokentiltä. Jos olet ulkomailla pidemmän aikaan, sinun kannattaa kertoa hoitavaan yksikköön, ettei laitteesi lähetä tietoja matkasi aikana.

Terve uni, huoleton matka

Hoitolaitteen kanssa matkustamista käsittelevä ilmainen e-kirjamme sisältää hyödyllistä matkustamiseen liittyvää tietoa. Siinä käsitellään matkustustavat junista, lentokoneisiin ja asuntovaunuihin. Lataa e-kirja ja aloita unelmointi seuraavasta matkasta hyvistä yöunista tinkimättä!

e-kirja-5-Hoitolaitteen-kanssa-matkustaminen
Aiotko matkustaa risteilyaluksella, junalla tai linja-autolla?
e-kirja-5-Hoitolaitteen-kanssa-matkustaminen
Matkustajan muistilista
e-kirja-5-Hoitolaitteen-kanssa-matkustaminen

Viitteet :

  1. Compatibility of airport x-ray scanners with ResMed devices. Tiedostomuodossa olevat tiedot, ID A4726587.