Miten ja milloin kostutin on puhdistettava?

Säännöllisellä kunnossapidolla ja puhdistamisella kostutin pysyy hyvässä toimintakunnossa ja hoitokokemuksesta tulee miellyttävämpi. Katso vastaukset kostuttimen puhdistamista koskeviin usein esitettyihin kysymyksiin tästä.

Miten usein hoitolaitteen vesisäiliö on puhdistettava?

Kostuttimen käyttöohjeessa on kyseisen laitteen ja sen osien puhdistamista koskevia ohjeita. Voit ladata käyttöohjeen kostuttimen tukipalvelusivulta.

Yleensä vesisäiliö tulee pestä joka päivä lämpimällä vedellä ja miedolla puhdistusaineella, huuhtoa perusteellisesti puhtaalla vedellä ja jättää kuivumaan suoralta auringonvalolta suojattuna. Kerran kuussa tulee tarkastaa, ettei vesisäiliö ole kulunut tai rikkoutunut. Vesisäiliö pitää vaihtaa, jos jokin sen osa on rikkinäinen, samentunut tai syöpynyt.

Älä käytä kostuttimen puhdistamisessa mitään seuraavista aineita, koska ne voivat vaurioittaa tuotetta ja lyhentää sen käyttöikää:

  • Valkaisuaine-, kloori-, alkoholi- tai ammoniakkipohjaiset nesteet
  • Kosteuttavat, antibakteeriset tai glyseriinipohjaiset saippuat
  • Vedenpehmennysaineet ja muut kuin hyväksytyt kalkinpoistoaineet
Puhdistaminen - HumidAir-kostutin - CPAP-laite - ResMed

Vinkki: miten puhdistan kostuttimen 

Katso kostuttimen puhdistamisen tarkat ohjeet laitteen käyttöohjeesta. Tässä ovat käytettäviksesi ResMed-lämminvesikostuttimen puhdistusohjeet:

Kerran viikossa

Huomaa, että toisistaan irrotetut säiliön kansi, levy ja pohjaosa voidaan pestä myös astianpesukoneessa kevytpesu- tai lasipesu-ohjelmilla (ainoastaan ylähyllyllä). Jos huomaat vesisäiliössä valkoisen jauheen kaltaisia epäpuhtauksia, poista ne liuoksella, jossa on yksi osa etikkaa ja 10 osaa vettä.

Miten usein ClimateLine- tai SlimLine-letku pitää puhdistaa? Miten ilmaletku puhdistetaan?  

Katso letkun puhdistusta koskevia tarkkoja ohjeita letkun käyttöohjeesta. Yleisesti ottaen ilmaletku pitäisi irrottaa joka päivä vetämällä holkin tarttumapinnoista Ripusta ilmaletku puhtaaseen kuivaan paikkaan odottamaan seuraavaa käyttöä. 

Huomautus: 

  • Älä ripusta ilmaletkuja suoraan auringonvaloon, koska letkut voivat kovettua ja haurastua ajan myötä. 
  • Älä pese ilmaletkuja pesukoneessa tai astianpesukoneessa. 

Irrota ilmaletku hoitolaitteesta ja maskista kerran viikossa vetämällä holkin tarttumapinnoista ja pese se lämpimässä vedessä miedolla puhdistusaineella. Huuhdo letku perusteellisesti ja anna sen kuivua suoralta auringonvalolta ja kuumuudelta suojattuna. Liitä ilmaletku takaisin ilmantuloaukkoon ja maskiin ennen seuraavaa käyttöä. 

Jos sinulla on kysyttävää kostuttimen ja lisävarusteiden puhdistamisesta, ota yhteyttä hoitavaan yksikköösi. 

Puhdistaminen - ClimateLine-letku - ResMed

Helppoja keinoja parempaan hoitokokemukseen

Toivoisitko, että uniapnean hoito olisi helpompaa ja miellyttävämpää? Askarruttaako sinua maskin ja laitteen puhdistaminen? Ilmaisessa e-kirjassamme on paljon vinkkejä ja ohjeita, joilla voit parantaa hoitokokemustasi.

Uni, kuorsaus ja unihäiriöt
e-kirja-4-Jatkuva-CPAP-hoito
Miten voit parantaa hoidon miellyttävyyttä?
e-kirja-4-Jatkuva-CPAP-hoito
Hoitolaitteiston ylläpito
e-kirja-4-Jatkuva-CPAP-hoito