Obesiteetti-hypoventilaatio-syndrooma (OHS)

Lue lisää obesiteetti-hypoventilaatio-syndrooman oireista ja hoitovaihtoehdoista.

Mikä obesiteetti-hypoventilaatio-syndrooma (OHS) on?

Obesiteetti-hypoventilaatiosyndroomaa (OHS) eli Pickwick-oireyhtymää esiintyy yleensä ylipainoisilla ja lihavilla ihmisillä.

Hypoventilaatio tarkoittaa, että hengitys on liian pinnallista tai liian hidasta. Elimistön täytyy tehdä tavallista enemmän hengitystyötä, jolloin hengityselimistö väsyy ja hiilidioksidipitoisuudet saattavat nousta liian korkealle ja happipitoisuudet laskea liian matalalle. Tämän voi diagnosoida helposti lääkärin vastaanotolla valtimoveren verikaasuanalyysilla.

Obesiteetti-hypoventilaatiosyndrooma voi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • hengästyminen
 • päiväaikainen uneliaisuus
 • aamupäänsärky
 • masennus

Miksi obesiteetti-hypoventilaatio-syndrooman hoitaminen on tärkeää?

Jos ei pysty hengittämään tarpeeksi syvään, ei välttämättä jaksa tehdä asioita, joista pitää. Lisäksi se rasittaa merkittävästi elimiä.

Hoitamattomana obesiteetti-hypoventilaatiosyndrooma aiheuttaa usein seuraavia oireita:

 • sydämen oikean puolen vajaatoiminta1
 • keuhkoverenpainetauti (kohonnut verenpaine valtimoissa, jotka kuljettavat verta sydämestä keuhkoihin)1
 • polysytemia (veren tavallista suurempi punasolujen määrä. Toiselta nimeltään polyglobulia).1

Obesiteetti-hypoventilaatiosyndrooma on vakava sairaus. Siksi se on tärkeä diagnosoida ja hoitaa.

Jos sinulla on obstruktiivinen uniapnea ja olet yhä väsynyt päivisin ja kärsit päänsärystä, keskustele lääkärin kanssa obesiteetti-hypoventilaatiosyndrooman testauksesta.

Obesiteetti-hypoventilaatio-syndrooman hoitovaihtoehdot

Obesiteetti-hypoventilaatiosyndroomaa voidaan hoitaa tehokkaasti noudattamalla valvottua laihdutusohjelmaa1 ja aloittamalla positiivinen hengitystiepaine tai noninvasiivinen ventilaatio (NIV).2  Lisäksi lääkäri saattaa seurata terveydentilaa seuraavilla tavoilla:

 • valtimoveren verikaasuanalyysi*
 • keuhkojen toimintakoe
 • unipolygrafia (yöllä tehtävä unitutkimus) keuhkojen röntgenkuvaus

Noninvasiivinen ventilaatio (NIV)

Obesiteetti-hypoventilaatiosyndroomassa ventilaation tavoitteena on parantaa hapen ja hiilidioksidin vaihtoa veren ja keuhkoissa olevan ilman välillä3 ja tukea hengityselimistöä, jotta tehokas hengitys ei ole niin raskasta.4 Potilaalle annetaan paineilmaa yöpöydällä olevasta pienestä laitteesta suun ja/tai nenän päällä pidettävän maskin kautta. Noninvasiivinen ventilaatio (NIV) on obesiteetti-hypoventilaatiosyndrooman yleinen hoitomuoto.2

*Tämä testi mittaa valtimoveren happamuutta sekä happi- ja hiilidioksidipitoisuutta. Se kertoo, miten hyvin keuhkot siirtävät happea vereen ja hiilidioksidia pois verestä.

Viitteet:

 1. Parameswaran, K, Todd, DC, Soth, M . Altered respiratory physiology in obesity. Can Respir J 2006;13(4): 203-210.
 2. Storre JH, Seuthe B, Fiechter R, Milioglou S, Dreher M, Sorichter S, Windisch W. Average volume-assured pressure support in obesity hypoventilation: A randomised crossover trial. Chest 2006 Sep; 130(3): 815-21.
 1. Olson AL, Zwillich C. The obesity hypoventilation syndrome. Am J Med 2005 Sep; 118(9): 948-56.
 2. Nowbar S, Burkart KM, Gonzales R, Fedorowicz A, Gozansky WS, Gaudio JC, Taylor MR, Zwillich CW. Obesity-associated hypoventilation in hospitalised patients: prevalence, effects, and outcome. Am J Med 2004 Jan 1; 116(1): 1-7.