Hoitoon tottuminen

Miten kauan kestää tottua CPAP-hoitoon? Joillakin sopeutuminen on nopeaa. Toisilla siihen menee pidempään. Älä lannistu, vaan tutustu suosituksiin, joilla voit helpottaa omaa sopeutumistasi.

Kun opettelet käyttämään hoitolaitettasi, on tärkeää, että kehität itsellesi hyvät käyttötottumukset, pysyt positiivisena ja harjoittelet. Kannattaa panostaa myös hoidon mukavuuteen. Seuraavien tekniikoiden avulla pääset hyvin alkuun.

Ilmavirtausta vastaan hengittäminen

Ylipainehoidossa käytetään paineistettua ilmaa pitämään hengitystiet avoimina. Se on sinulle todennäköisesti uusi tuntemus, johon voit kuitenkin tottua harjoittelemalla. Aloita hengittämällä rentoutuneesti, kuten yleensä hengität hereillä ollessasi. Harjoittele sitten hengittämistä laitteen kanssa päiväaikaan tekemällä jotakin rentouttavaa, kuten television katselu. Muista, että nukkuessasi hengität automaattisesti ulos ilmavirtausta vastaan.

Jos hengittäminen ilmavirtausta vastaan tuntuu harjoittelusta huolimatta hankalalta, kerro asiasta hoitohenkilökunnalle. Sinua neuvotaan mahdollisesti käyttämään jotakin seuraavista:

  • ResMed-laitteen AutoRamp-ominaisuus: nostaa paineen vähitellen alhaisesta aloituspaineesta sinulle määrättyyn hoitopaineeseen. AutoRamp-ominaisuuden voi säätää pitämään paineen alhaisena, kunnes nukahdat, mistä on apua, jos sinun vaikea nukahtaa hoidon aikana.
  • ResMed-laite, jossa on SmartStart™ -ominaisuus: SmartStartin ansiosta sinun ei tarvitse painaa käynnistyspainiketta. Hoito alkaa, kun laitat maskin kasvoille ja hengität sisään, jolloin hoitoon tottuminen ja maskin kautta hengittäminen voi olla helpompaa.
  • ResMed-laite, jossa on EPR™-ominaisuus (uloshengityspaineen kevennys): ERP alentaa painetta, kun hengität ulos, jolloin hengittäminen on helpompaa ja luonnollisempaa.
  • ResMed AutoSet™ -laite: AutoSet-algoritmi säätää laitteen antamaa painetta automaattisesti yön aikana, jolloin paine nousee vain silloin, kun se on tarpeen.

Laitteiston ääni

Jos hoitolaitteisto pitää ääntä, syynä voi olla se, että osia ei ole kiinnitetty huolellisesti. Silloin jostakin voi vuotaa ilmaa, joka aiheuttaa äänen. Pystyt yleensä itse selvittämään, mistä ääni kuuluu: laitteesta, kostuttimesta, letkusta tai maskista.

Tarkista, että kaikki osat on kiinnitetty hyvin toisiinsa ja kuuntele, muuttuuko ääni. Katso maskin ja/tai laitteen käyttöohjeesta osien kiinnittämistä ja käyttöönottoa koskevat ohjeet.

Milloin on syytä pyytää apua

Jos maski on tiivis ja käytät hoitolaitetta säännöllisesti, sinun pitäisi huomata hoidon hyödyt arjessasi. Ota yhteyttä sinua hoitavaan yksikköön seuraavissa tilanteissa:

  • Uniapnean oireet jatkuvat.
  • Vointisi on huonompi kuin hoitoa aloittaessasi.
  • Sinun on vaikea hengittää ulos hoitopainetta vastaan.
  • Sinusta tuntuu, ettei hoidolla ole vaikutusta.